Ik reis regelmatig. Tijdens mijn reizen vertroetel ik graag mijn zintuigen met nieuwe geuren, kleuren en smaken en ben ik nieuwsgierig naar het verhaal achter wat ik zie, ruik en proef. Andere landen hebben vaak ook veel te bieden als het gaat om kruidenwijsheden, gebruiken en bovendien ook culinaire toepassingen van kruiden en (wilde) planten. Tijdens mijn verblijf op Aruba stuitte ik op twee verschillende verhalen; een over Aloë Vera (Aloë Barbadensis Miller) en één over wilde salie, zie hiervoor mijn andere blog wilde salie plukken op Aruba.
 
Deze ervaring voeg ik toe aan mijn ‘Over de Heg – opdrachten’ voor mijn opleiding tot Herborist aan Kruidencentrum De Sprenk.

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, bezoek aan de Aruba Aloë, plantage en verwerkingsfabriek op Aruba
Meer informatie: www.arubaaloe.eu

De Herborist van Aalden. We are Aloe, Royal Aloe Aruba
Aloe Vera van Aruba. De Herborist van Aalden

Aloë vera

WE ARE ALOE

 

“Aruba Aloe” is gesticht in 1890 en is een van de weinige Aloë bedrijven ter wereld die op eigen locatie zowel Aloë kweekt, oogst als verwerkt. De Arubaanse Aloë vera wordt gezien als een van ‘s werelds beste Aloë vera voor onze huid-, zon- en haarverzorging.

Volgens Remco van der Veldt (Managing Director) is Aruba Aloe een levendig en  innovatief bedrijf met een lange geschiedenis, maar dat nog steeds heel jong van hart is.

Aloë vera wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege de medicinale werking ervan.
Ook Christopher Columbus startte ooit een plantage vanwege de helende eigenschappen van de plant. Alexander de Grote veroverde het eiland Socotra om zo zijn troepen ervan te kunnen bevoorraden.
Ook wordt Aloë al eeuwenlang gebruikt om schoonheid te bevorderen en te verbeteren, onder andere door Nefretiti, koningin van Egypte en door Cleopatra.

De Aloë vera plant werd in 1840 geïntroduceerd op Aruba. In 1890 startte Cornelis Eman ‘Aruba Aloe’ er het eerste en dus oudste Aloë vera plantagebedrijf ter wereld.

Volgens dr. Koos Veel (Director of Operations, anno 2023), betekent de Aloë vera plantage veel heel voor Aruba en de Arubanen, omdat het de eerste echte industrie van Aruba ooit vormde. Toen de plantage succesvol werd, zorgde deze en de export van de Aloë over de hele wereld voor een inkomen voor veel Arubaanse families. Aloë wordt door velen nog steeds gezien als het begin van een Arubaanse economie.

Rond 1920 bestond 2/3 van de Arubaanse bodem uit Aloë vera. Aruba werd ook wel het “Eiland van de Aloes” genoemd. Vele huizen werden gedecoreerd met motieven van de Aloë en de plant stond in de tuin van elk huishouden.

ARUBA ALOE PLANTAGE. De Herborist van Aalden

Sinds 1955 staat de Aloë op het wapenschild van Aruba, welke de eerste vorm van Arubaanse voorspoed symboliseert.
In de jaren 60 nam de vraag naar Aloë af. In eerste instantie werd de Aloë gom gebruikt als laxeermiddel. Plantaardige laxeermiddelen werden vervangen door synthetische middelen. Jani Eman, zoon van Cornelis, die het bedrijf overnam, schakelde de focus van het bedrijf over van een geneeskrachtige toepassing van Aloë naar cosmetisch. Hij ontwikkelde een cosmetische Aloë producten-lijn gebaseerd op de gel in het blad van de Aloë.

De eerste crème die ze ontwikkelden was een crème voor brandwonden bijvoorbeeld voor als je je verbrand had in de keuken. Deze crème was de start van een reeks van 5 verschillende merken, zoals Alhydran, dat als medische zalf wordt verkocht over de wereld, tot een aantal cosmetische merken, waaronder ook het nieuwe merk ‘Harper en Ari’. Dit cosmetisch merk wordt veel online verkocht als cadeautje, met name in de USA.

Aruba Aloe’s ambitie is: om te bewijzen dat een klein bedrijf van een klein eiland zoals Aruba, een mondiaal opererend organisatie kan zijn. Daar werk iedereen bij Aruba Aloe dagelijks aan.

Bron: website www.arubaaloe.eu

Wapenschild van Aruba.

Wapenschild Aruba

HET VERWERKINGSPROCES

 

Yellow sap. Aloe Vera rondleiding van Aruba. De Herborist van Aalden

Het gele sap (Aloïne), zit aan de binnenkant van de bladrand van de Aloë vera. Dit sap werd eerder als laxeermedicijn gebruikt. Deze vloeibare substantie, laat men nu zoveel mogelijk uitlekken. Aloïne zorgt voor het natuurlijke afweersysteem tegen vijanden van de plant. Dieren zullen er nooit te veel van nemen.

The Cutting room Aruba Aloe. De Herborist van Aalden

De ‘Cutting room’

Aloe snijden. De Herborist van Aalden

Het gele sap wat nog een beetje in de Aloë zit, maakt dat het water paars kleurt. Dit paarse water kan worden gebruikt als anti pesticiden, maar alleen voor woestijnplanten zoals Aloë vera, andere soorten gaan er dood van.

Aloe snijden. De Herborist van Aalden

De gel wordt uit het blad gesneden en de Aloë wordt gewassen in de cutting room.

Dierproefvrij Aruba Aloe. De Herborist van Aalden

Dierproefvrij

The soap room. Aruba Aloe

The ‘soap room’ waar met behulp van grote beslagkommen zeep met Aloë vera als grondstof wordt gemaakt.

De Productiekamer van Aruba Aloe. De Herborist van Aalden

De ‘Production room’

De verpakkingskamer. Aruba Aloe

De verpakkingskamer

Kruidencombinaties Aruba Aloe. De Herborist van Aalden

Combinaties met andere heilzame kruiden zoals: Arnica (Valkruid, Wolverlei), Juniper (jeneverbes, Juniperus communis) en rozemarijn (Salvia rosmarinus)

Eindproducten. Aruba Aloe. De Herborist van Aalden

De eindproducten van Aruba Aloe, medicinaal en cosmetisch.

Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden