Tuinvrouw Rozemarijn aan het werk in de tuin van Weleda.

Jaar: 1 (2023-2024)
Opdracht: Tuinbezoek jaar 1
Door: Kim Voets, leerling herborist
Tuin: Weleda in Zoetermeer 
https://www.weleda.nl
Datum: 25 april 2024

De Herborist van Aalden bezoekt de tuin van Weleda in Zoetermeer. De Smeerworteltuin in bloei

De Smeerworteltuin in bloei

In het kader van mijn eerstejaarsopdracht voor de opleiding tot (meester) herborist aan Kruidencentrum De Sprenk, bezoek ik minimaal vier kruiden- of botanische tuinen per leerjaar. Dit keer bezoek ik ‘De Tuinen Weleda’ in Zoetermeer en schreef er een verslag over.

DE TUIN VAN WELEDA

Een Groene Oase in het hart van Zoetermeer

De Herborist van Aalden bezoekt de Tuin van Weleda in Zoetermeer

Bezoek aan de Tuin van Weleda in Zoetermeer

Op 24 april jl. had ik het voorrecht om de Tuin van Weleda in Zoetermeer te bezoeken, een belangrijk onderdeel van mijn opleiding tot herborist aan Kruidencentrum de Sprenk in de Mortel. Het bezoek was niet alleen leerzaam, maar ook inspirerend en bood een diepgaande blik in de wereld van duurzame geneeskunde en antroposofische geneeskunde.

De Tuin van Weleda

De rondleiding werd verzorgd door tuinman Jan Graafland, tevens auteur van onder andere het boek *Groene genade*. Onder zijn begeleiding ontdekte ik dat maar liefst 80% van de kruiden die Weleda verwerkt tot geneesmiddelen afkomstig zijn uit hun eigen tuin, ‘zijn tuin’. Deze tuin, gelegen op slechts 2 hectare grond midden in Zoetermeer, is een ware groene oase te midden van de stad. 

De Herborist van Aalden bezoek Weleda, Tuinman Jan Graafland

Tuinman Jan Graafland

WELEDA’S TUIN; NIET ZOMAAR EEN KRUIDENTUIN

Jan vertelde ons dat Weleda 27 jaar geleden begonnen is met het aanleggen van deze tuin. Alles is door hen zelf geplant, wat inmiddels heeft geresulteerd in een habitat voor zo’n 35 vogelsoorten. Het idee hierachter was simpel maar krachtig: als je van de natuur houdt, laat deze dan met rust en creëer zelf nieuwe natuur en kan ook midden in de stad. Ook hoeven de medewerkers van Weleda niet ver ter reizen naar een afgelegen plek om bij hun werk te komen. Dit onderstreept nog maar eens Weleda’s toewijding aan duurzaamheid.

De effecten van kruiden en mineralen

Een van de fascinerende aspecten die we besproken hebben, is hoe verschillende de kruiden uit de tuin van Weleda worden gebruikt in de geneeskunde, vaak in combinatie met mineralen en andere natuurlijke elementen. Zo maakt Weleda gebruik van biodoorn, bergkristal en zwavel voor het behandelen van migraine, waarbij elke component een specifieke rol speelt in het proces van genezing. Bergkristal werkt verkoelend op het hoofd, terwijl zwavel warmte brengt, en ijzer, dat in ‘het midden’ wordt gebruikt, symboliseert de dynamische beweging die lijkt op ijzersmeden.

Verder leerden we over de warmte- en lichtbrengers onder de kruiden, zoals citroenmelisse en valse salie, die bijzonder nuttig zijn voor mensen die zich ontheemd voelen of niet lekker in hun vel zitten.

Ook het gebruik van karmelietenwater  ofwel melissegeest uit de lipbloemigenfamilie kwam ter sprake. Deze familie bevat ook tijm en rozemarijn, die allemaal vierkante stengels hebben en bekend staan om hun verwarmende eigenschappen.

Een ander interessant onderwerp was het proces van composteren en de filosofie van Empedocles, die stelde dat alles bestaat uit vier elementen: aarde, water, vuur en lucht. Dit concept werd toegepast op de tuin, waarbij de aarde voor de bodem en wortels zorgt, water de verspreiding van planten mogelijk maakt, vuur voor vruchtvorming staat en lucht voor de gassen en ademhaling.

 

TUSSEN HEMEL EN AARDE(N)

Jan besprak ook de eigenschappen van engelwortel (Angelica Archangelica), die symbolisch tussen hemel en aarde staat en helpt bij het weer aan de grond krijgen van je voeten, ofwel het aarden. Dit kruid wordt onder andere gebruikt bij manische depressie, hypochondrie, maar ook bij jetlag. Daarnaast leerden we over de kalmerende effecten van avena (haver) en valeriaan voor mensen die onrustig zijn. Haver werkt ritmisch op het blad, terwijl valeriaan op de wortel en hopvruchten op de buik inwerken.

 

De Herborist van Aalden bezoekt de tuin van Weleda. Hier staat Jan Graafland bij de Engelwortel

Jan Graafland bij de Engelwortel

KOPER, LOOD OM OUD IJZER?

We vergeleken het gebruik van tuinmateriaal zoals schoffels en harken van koper of juist ijzer. IJzer staat bekend om zijn agressieve eigenschappen. Alhoewel ze bij Weleda zo veel mogelijk het ‘No-Dig’ principe willen toepassen, ontkom je er soms toch niet aan. Dan is materiaal van koper een stuk vriendelijker voor de aarde. Brandnetel werd ook genoemd als een krachtig kruid dat goed is voor het ritmische middengebied, oftewel het bloed. En duizendblad werd vergeleken met engelwortel voor de planten, terwijl engelwortel zelf voor de mensen bedoeld is.


De Verwerking en Apotheek

Naast  deze inspirerende rondleiding door de tuin, bezochten we ook de verwerking en apotheek van Weleda. In het artikel “Over de Heg, een bezoek aan Weleda”, ga ik uitgebreid in op deze fascinerende aspecten van mijn bezoek, waar we een uniek kijkje achter de schermen kregen van hoe de kruiden uit de tuin worden omgezet in antroposofische geneesmiddelen. 

HOE IK DE TUIN ERVAREN HEB

Mijn bezoek aan de Tuin van Weleda was niet alleen een verrijkende ervaring, maar ook een bevestiging van de waarde van kruiden voor duurzame, natuurlijke geneesmiddelen. Het bezoek was voor mij een introductie in de voor mij nog onbekende wereld van antroposofische geneesmiddelen, wat een inspirerende kijk opleverde op hoe de natuur, de hele kosmos en welzijn hand in hand gaan. 

 

De Herborist van Aalden bezoekt de tuin van Weleda. Hier staat Jan Graafland bij de Engelwortel2

Angelica Archangelica

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden