Keizerskaars Heerlijk Hopveld

Jaar: 1 (2023-2024)
Opdracht: Tuinbezoek jaar 1
Door: Kim Voets, leerling herborist
Tuin: Heerlijck Hopveld, Velt-Gemert. http://heerlijckhopveld.nl
Datum: 6 april 2024

In het kader van mijn eerstejaarsopdracht voor de opleiding tot (meester) herborist aan Kruidencentrum De Sprenk, bezoek ik minimaal vier kruiden- of botanische tuinen per leerjaar. Dit keer bezoek ik ‘Heerlijck Hopveld’ in Velt-Gemert en schreef er een blog-artikel over.

HEERLIJCK HOPVELD

Waar Natuur en Kennis Hand in Hand Gaan

Het is een zonnige dag, perfect om eropuit te trekken. Dit keer ligt mijn bestemming niet zo dichtbij voor mij, in het pittoreske Gemert. Daar vind ik de tuinen van VELT-Gemert, ook bekend als Heerlijck Hopveld, waar bezoekers met open armen ontvangen worden door rijen kruidenbedden.

Rechts ontdek ik de kruidenbedden voor culinair gebruik, terwijl aan de linkerkant kruiden met medicinale eigenschappen te vinden zijn, gericht op bloed, spijsvertering, bewegingsapparaat, en meer.

De Herborist van Aalden. Heerlijck Hopveld Gemert Kruidenbedden

De medicinale kruidenbedden van Heerlijck Hopveld

De Herborist van Aalden. Heerlijck Hopveld Gemert culinaire Kruidenbedden

Culinaire kruidenbedden

GEEN HOPVELDEN

De Herborist van Aalden kruidenbedden overzicht Heerlijck Hopveld

Heerlijck Hopveld

 De ‘Heerlijck Hopveld’ tuinen van VELT-Gemert, vernoemd naar de historische vrije heerlijckheid Gemert, bevinden zich nabij het voormalige bestuurscentrum van Gemert: het kasteel. Deze plek, voorheen eigendom van de Teutoonse Orde tot Napoleon het zich toe-eigende, ligt langs het historische weggetje Hopveld. Dit weggetje verbindt het buurtschap De Heuvel met het kasteel en de oorspronkelijke ridderkerk. Ooit was dit gebied rijk aan hopvelden, bestemd voor de lokale brouwerijen, maar tegenwoordig hoef je niet meer te verwachten er nog hopvelden  aan te treffen.

DE TUIN
Met een uitgestrektheid van ruim 3 ½ hectare is Heerlijck Hopveld een complexe maar boeiende voorlichtingstuin. Het biedt een mooie combinatie van een tuinkamer voor workshops en cursussen, kruidenwinkeltjes, kruidentuinen, moestuinen, en nog veel meer. Van een wijngaard en boomgaard tot hooilandjes, bos, poelen en productietuinen, dit alles zorgt voor een rijk geschakeerd aanbod waar zowel inheemse als exotische planten hun plek vinden.

EERLIJK HEERLIJCK EN NATUURLIJK
Heerlijck Hopveld van VELT-tuinen biedt een idyllische plek voor ontspanning en sociale interactie, midden in de natuur. Bezoekers kunnen er kennismaken met gezonde voeding, natuurlijke remedies en biodynamisch tuinieren. Het is duidelijk dat hier een diepe passie voor de natuur en duurzaamheid heerst.
De moestuin van Heerlijck Hopveld past uitsluitend natuurlijke vijanden en bestrijdingsmiddelen toe, zoals brandnetelgier, en verwelkomt insectenetende vogels, kikkers, libellen, gaasvliegen, loopkevers, en lieveheersbeestjes. Voor de bemesting wordt vertrouwd op stalmest en compost.

Een bezoek aan Heerlijck Hopveld biedt een sensatie voor de zintuigen, vooral wanneer je, zoals ik, de kans grijpt om op een van de eerste zonnige lentedagen te gaan. Het is een spektakel om te zien hoe de natuur explosief ontwaakt en het leven uit de grond ‘schiet’.

BLOEMENKLOK

Er zijn unieke bloemenklokborders aangelegd, aan de ene kant aangegeven op welke tijden de bloemen opengaan en aan de andere kant wanneer ze sluiten, inclusief de namen van de betreffende bloemen.

De Herborist van Aalden. Heerlijck Hopveld Gemert. Bloemenklok

HOE IK DE TUIN ERVAREN HEB

De tuinen ogen netjes en zijn goed onderhouden. Echter, sommige tuinen zijn uitsluitend toegankelijk voor leden van Heerlijck Hopveld. De naambordjes en informatiepanelen zijn helder en bieden nuttige informatie, terwijl de looproutes logisch zijn uitgezet. Bovendien is er een klein terras waar iedereen welkom is. Toegang tot de tuin is gratis.

Wat ik van de tuin vond? Heerlijck Hopveld is een mooie groene oase van rust en kennis. De diverse tuinen zijn niet alleen mooi voor het oog, maar bieden ook voedsel voor de geest. Het is duidelijk dat deze tuin, met al zijn educatieve programma’s en workshops, een missie heeft om bezoekers te inspireren en informeren over de schoonheid en het belang van natuurlijke en duurzame tuinbouw.

Heerlijck Hopveld heeft bewezen niet zomaar een bestemming te zijn, maar een ervaring, waar natuur en kennis hand in hand gaan. En ik? Ik ben blij dat ik deze verborgen schat in Gemert heb ontdekt.

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden