Op de middag van onze studiedag bij Kruidencentrum De Sprenk hebben we samen met Max Niessen, een van de initiatiefnemers en eigenaren van dit opleidingscentrum, het bos verkend. Max deelde zijn uitgebreide kennis over zowel het landschap als de geschiedenis van De Mortel en Gemert in Brabant. Ons hoofddoel was het verzamelen van dennentoppen om daaruit zowel een hoestsiroop als een dennenlikeur te maken. Ik verheug me er telkens op om meer te leren over geneeskrachtige planten en bomen. Het oogsten van de grove den (Pinus sylvestris) staat voor mij als een highlight in mijn eerste jaar als herboristenstudent. De natuur is rijk aan geneeskrachtige schatten, en de grove den met zijn brede scala aan toepassingen is daar een uitmuntend voorbeeld van. Het proces van het verzamelen en verwerken van dennentoppen naar hoestsiroop en uiteindelijk naar een heilzame dennenlikeur vind ik intrigerend en dat deel ik graag met iedereen (inclusief recept!).
Dit artikel over ‘De medicinale krachten van de grove den’ is mijn bijdrage aan de ‘Over de Heg – opdrachten’ voor mijn studie tot Herborist bij Kruidencentrum De Sprenk.

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, studiejaar 1.  Hoestsiroop maken van de grove den
18 april  2024

De Herborist van Aalden, de grove den top

Pinus Sylvestris met de mannelijke en vrouwelijke bloem 

HET PLUKKEN VAN DE DENNENTOPPEN 

De beste tijd om jonge dennentoppenknoppen voor siroop te verzamelen is in het late voorjaar, op het moment dat ze wat bruiner zijn, want dan zit er het meeste hars in. Deze toppen zitten vol met vitamine C en A, essentiële oliën en harsen, die om hun genezende krachten bij ademhalings-, keel- en neusholtesproblemen bekendstaan. Het is essentieel om met respect voor de natuur slechts de hoeveelheid te plukken die je echt nodig hebt. Ik zorg ervoor de gezondheid van de boom niet te schaden, zodat deze gewoon door kan groeien. Ik pluk maar een paar toppen per boom en laat daarbij altijd de middelste top, alles wat omhoog groeit en ook de ‘baby denneappels zitten

De Herborist van Aalden, dennensiroop de grove den

De baby-dennenappels van de Grove den (Pinus Sylvestris)

MAAK JE EIGEN DENNENTOPPEN HOESTSIROOP

Eenmaal terug bij De Sprenk met de geoogste dennentoppen, begint het proces van het maken van hoestsiroop. Dit proces vereist een eenvoudige maar zorgvuldige bereiding.

DE DENNENTOPPEN SIROOP

De verhouding dennentoppen versus suiker is 2 op 3. Dus bij 200 gram dennenknoppen, heb je 300 gram suiker nodig.

– Doe de dennentoppen en suiker laag om laag in een glazen pot.
– Begin en eindig met suiker
– Laat dit 6 weken staan
– Tussendoor regelmatig de pot rustig even omschudden, omdat anders de suiker allemaal op de bodem zit. En door om te schudden komt het suiker weer over alle dennentoppen te zitten. Daardoor wordt het vocht uit de knoppen getrokken en wordt de suiker opgelost.

Na zes weken. Voor de siroop:

– Giet het geheel door een zeef in een glazen pot. Dat wordt de siroop.
– Deze je dan vervolgens in een siroopflesovergieten.

Het proces van hoestsiroop maken

De Herborist van Aalden, Toppen verzamelen van de Grove Den

Dennentoppen

De Herborist van Aalden, dennensiroop maken

Op suiker voor de siroop

De Herborist van Aalden, Thuis ook proberen siroop te maken

Mini thuisexperiment

REFLECTIE OP HET OOGSTEN EN HET MAKEN VAN HOESTSIROOP

De ervaring van het verzamelen en verwerken van de dennentoppen heeft mij veel geleerd over de waarde van natuurlijke remedies, maar bovenal ook het belang van duurzaam oogsten. Het is niet de bedoeling het bos leeg te plukken en te veel van de boom te oogsten waardoor deze zelf een voedingstekort of een tekort aan beschermende inhoudstoffen oploopt. Het herinnert mij eraan dat wij, als herboristen, een diep respect moeten hebben voor de natuur en haar cycli. Deze projecten illustreren de schoonheid van het aloude vak van kruidengeneeskunde en de continue relevantie ervan in onze moderne wereld.

Ik kijk ernaar uit om nog meer geneeskrachtige planten te ontdekken en te integreren in mijn opleiding en dagelijks leven, en om deze oude kennis voort te zetten en te delen.

Op het moment dat ik deze blog schrijf, staan de dennentoppen nog in de suiker. Als de siroop klaar is, zal ik je mijn ervaring én een foto ervan delen!

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden