Op zondag 17 september jl. organiseerde ik samen met yogadocent Bernadet Hemmen een eendaags retreat genaamd “Mindful Experience Drenthe” in Oosterhesselen.  Mijn rol was onder andere het verzorgen van een outdoor mindfulness sessie en een energiewandeling. Daarnaast werkten we samen aan een heerlijke lunch en maakten we superlekkere snacks.
 
Tijdens deze samenwerking zag ik meteen de mogelijkheid om mijn kennis van kruiden te verdiepen en in te zetten. Ik stelde 3 theeën ofwel infusions samen van citroenverbena, brandnetel/jeneverbes en lavendel. Verderop leg ik uit waarom ik voor deze kruiden koos en wat de werking ervan is. De infusies sloten  perfect aan bij het thema van elke sessie. Dit werd een leerzame taak die ik toevoegde aan mijn ‘Eigen Opdrachten’ voor mijn opleiding tot Herborist aan Kruidencentrum De Sprenk.

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Eigen opdracht
Punten: 2

De Herborist van Aalden, Kim Voets. Lavendel (Lavandula angustifolia) plukken voor kruidenthee

Lavandula angustifolia

De Herborist van Aalden. Mindful Experience Drenthe met Peace of Mind van Kim Voets

Mindful in de natuur

Verse kruideninfusions

Ik koos voor een infusion van het kruid Citroenverbena (Aloysia Triphylla) om weer te kalmeren na na een activerende hatha yogasessie.

Oogst: uit pot in eigen tuin in Oud Aalden Drenthe.
Inhoudsstoffen: etherische oliën, sesquiterpenen, monoterpenen, terpeenalcoholen en furocoumarines.

Citroenverbena. De Herborist van Aalden, Kim Voets

CITROENVERBENA ook wel Geurig IJzerhard genoemd is een prachtig fijngebloemd kruid, wordt vooral ingezet om de versterkende werking op het zenuwstelsel, maar is ook goed voor de spijsvertering, luchtwegen, urinewegen en het hormoonstelsel.

Er wordt ook gesproken van een mild rustgevend en zenuwversterkend effect, waarbij geurig ijzerhard vaak wordt aanbevolen bij milde vormen van slapeloosheid bij zowel kinderen als volwassenen.

Vanwege de mogelijke spijsverteringsbevorderende, windverdrijvende en krampstillende eigenschappen wordt geurig ijzerhard soms aanbevolen bij indigestie, een opgezette buik, oprispingen, krampen en flatulentie.

Citroenverbena wordt vaak gebruikt als smaak- en geurverbeteraar in theemengsels en kan soms als alternatief voor koffie of Chinese thee worden gebruikt. De etherische olie zou een krachtiger rustgevende en zenuwversterkende werking hebben, vooral bij angst, stress, slapeloosheid, bepaalde vormen van depressie en zwakke zenuwen

Er wordt ook geclaimd dat citroenverbena een ontstekingsremmend effect heeft op het darmslijmvlies bij aandoeningen zoals darmontsteking en als ondersteunende behandeling bij de ziekte van Crohn. Het wordt ook vaak gebruikt in de parfumindustrie.

Bron: Dr. Geert Verhelst. Groot Handboek Geneeskrachtige planten. Natuurlijk Wegwijs

JENEVERBES EN BRANDNETEL

Daarna koos ik voor een infusion van twee kruiden: de Jeneverbes (Juniperus communis) en de Brandnetel (Urtica urens) om te ‘detoxen’  na een outdoor Energie-workshop waarin deelnemers onder andere hun ‘Energievreters’ onder de loep namen.

Oogst: Jeneverbes, De ‘Palms’, jeneverbesbos, in de Mepperdennen, Drenthe. Brandnetel: Wildpluk, Aalder Es, Oud Aalden, Drenthe.

Ik oogstte de toppen van de brandnetel en de gedroogde bruine bessen van de struik.
De gedroogde bessen macereerde ik vooraf in water.

Inhoudsstoffen:
Brandnetel o.a: bitterstoffen, vitamines (A,B,C,D,E,K), looistoffen, chlorofyl, saponiet, histamine en meer.
Jeneverbes o.a. etherische olie, looistoffen, flavonoïden, organische zuren en meer.

De Herborist van Aalden, Kim Voets. Jeneverbessen plukken voor kruidenthee
De Herborist van Aalden, Kim Voets. Brandnetel (Urtica urens) plukken voor kruidenthee

BRANDNETEL (Urtica urens)

Eén van de belangrijkste eigenschappen van brandnetel is dat het bloed- en lymfezuiverend is, ontgiftend en ontzurend. Daarnaast heeft het ook versterkende eigenschappen en kan het de weerstand van het lichaam verhogen. Brandnetel kan ook helpen bij het versnellen van het herstel na ziekte en is nuttig bij bloedarmoede.
Het kruid is goed voor verschillende aspecten van het lichaam:
– Bloed en lymfe: Het zuivert, ontgift en ontzuurt het bloed en de lymfe. Het kan ook het bloedsuikerniveau verlagen.
– Huid en haar: Brandnetel heeft zuiverende en reinigende eigenschappen die nuttig kunnen zijn bij huiduitslag, acne, steenpuisten, zweren en andere huidaandoeningen. Het kan ook bijdragen aan de verbetering van een vette huid en haren. Daarnaast versterkt het de haren, nagels en het kraakbeen. Voor de hoofdhuid kan het ook uitwendig gebruikt worden als een tonicum.
– Immuunsysteem: Het kan helpen bij het bestrijden van voorjaarsmoeheid en het bevorderen van herstel na ziekte. Daarnaast heeft brandnetel ook opbouwende, reinigende, stimulerende en ontzurende eigenschappen. Het kan ook antiallergische effecten hebben.
– Urinewegen: Brandnetel stimuleert de uitscheiding via de nieren. Het kan een mild urineafdrijvend en urinezuurafdrijvend effect hebben. Het kan nuttig zijn bij aandoeningen zoals jicht, vochtophoping (oedemen) en reumatische aandoeningen.

– Spijsvertering: Brandnetel kan de uitscheiding van de spijsverteringsorganen stimuleren.

De Herborist van Aalden, Kim Voets. Jeneverbessen plukken voor kruidenthee

JENEVERBES (Juniperus communis)

Jeneverbes, ook bekend als Juniperus communis, is een veelzijdig kruid. In de middeleeuwen werd het gebruikt als een panacee, oftewel als geneesmiddel voor allerlei kwalen. Dit kruid heeft verschillende heilzame eigenschappen voor het lichaam, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen. Zo wordt het afgeraden tijdens de zwangerschap en bij nierbekkenontsteking.

Jeneverbes is vooral gunstig voor de urinewegen. Het reinigt, desinfecteert en heeft een vochtafdrijvend effect, oftewel het heeft diuretische eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van blaasontsteking, oedeem, reuma, nierstenen, blaasgruis en prostaatontsteking. Daarnaast kan het ook de menstruatie bevorderen.

Op het gebied van spijsvertering heeft jeneverbes stimulerende, reinigende en desinfecterende eigenschappen. Het kan gunstig zijn bij een zwakke maag en een verminderde eetlust. Daarnaast kan het helpen bij een trage spijsvertering, een zwakke lever, geelzucht, galstenen, darmkrampen en gasvorming.

Ook voor spieren en gewrichten kan jeneverbes gunstig zijn. Het helpt bij het reinigen en het uitdrijven van urinezuur. Dit kan verlichting bieden bij aandoeningen zoals reuma, artritis, artrose, jicht en ontstekingen in spieren en pezen.

Daarnaast heeft jeneverbes ook eigenschappen die gunstig zijn voor de luchtwegen. Het heeft desinfecterende eigenschappen en bevordert de afvoer van slijm. Het kan verlichting bieden bij hoest, bronchitis en astma.

Bron: L. Bontje. Plant als medicijn, Terra.

LAVENDEL

Tenslotte koos ik voor een infusion van Lavendel om heerlijk ontspannen te blijven na een yoga Nidra sessie. Met yoga Nidra word je naar een staat van volledige rust en ontspanning begeleid terwijl je comfortabel ligt. Je lichaam slaapt, maar je bewustzijn is alert. In deze staat kan je een diepe verbinding met jezelf maken en je lichaam zichzelf laten herstellen.

De Herborist van Aalden, Kim Voets. Lavendel (Lavandula angustifolia)

Oogst: eigen tuin, mediterraan gedeelte, kalkgrond, Oud Aalden, Drenthe.
Gebruik: bloemtoppen en hele stelen.

Inhoudsstoffen: Etherische olie, looistof, bitterstoffen, Flavonoïden en meer.

LAVENDEL (Lavandula angustifolia)

Lavendel, een kruid met een heerlijke geur, heeft vele toepassingen dankzij zijn antibacteriële, antivirale en schimmelwerende werking. Naast deze eigenschappen wordt het ook gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren en een betere nachtrust te bevorderen.

Op het gebied van de huid heeft lavendel verschillende voordelen. Het werkt ontsmettend, dodend bacteriën en virussen, en heeft schimmelwerende eigenschappen. Het kan helpen bij de behandeling van eerstegraadsverbrandingen, zonnebrand, wonden, besmette wonden en insectenbeten. Daarnaast kan het ook verlichting bieden bij een koortslip en bij de bestrijding van luizen. Bovendien fungeert lavendel als een insectenwerend middel en heeft het pijnstillende eigenschappen.

Ook voor de luchtwegen kan lavendel gunstig zijn. Het kan verlichting bieden bij keelpijn, amandelontsteking, mondslijmvliesontsteking en tandvleesontsteking. Daarnaast kan het helpen bij bronchitis, hoest en astma.

Op het gebied van het zenuwstelsel heeft lavendel kalmerende, ontspannende, harmoniserende en slaapopwekkende eigenschappen. Het kan helpen bij nervositeit, stress, rusteloosheid en slapeloosheid.

Ten slotte kan lavendel ook gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan verlichting bieden bij krampen en gasvorming, en helpt bij het bevorderen van de spijsvertering.

Bronnen: Dr. Geert Verhelst. Groot Handboek Geneeskrachtige planten. Natuurlijk Wegwijs. L. Bontje. Plant als medicijn, Terra.

Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden