“Zet van 10 verse planten thee en beschrijf de smaak” luidt de eerstejaars opdracht tot Herborist bij Kruidencentrum De Sprenk. Zo gezegd zo gedaan, ik zette thee ofwel een infusion -thee zet je alleen van echte theeblaadjes- van verse kruiden er proefde er 10.

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist

Citroenverbena. De Herborist van Aalden, Kim Voets

Citroenverbena

Kruidenthee proeven. De Herborist van Aalden

Salie-infusion proeven

Verse infusie van dille. De  Herborist van Aalden

Foto 1, kruid 1: Infusie van verse dille (Anethum graveolens)

Kop verse infusie van dille. De Herborist van Aalden

Foto 2, kruid 1: Infusie van verse dille
Kleur: geel/groen
Smaak: grassig
Geur: hooi, wasbenzine

Kop van verse venkel. De Herborist van Aalden

Foto 3, kruid 2: Infusie van verse venkel (Foeniculum vulgare)
Kleur: lichtgroen
Smaak: friszoet
Smaak en geur: anijs, dille

Pot verse infusie van verse munt. De Herborist van Aalden

Foto 4, kruid 3: Infusie van verse pepermunt (Mentha x piperita)
Kleur: geel, na 10 minuten trekken: geel/groen
Smaak: fris. Eerst zoet, met bittere afdronk. Chemische smaak. Plakkerig in de mond

Kop infusie van verse rode basilicum. De Herborist van Aalden

Foto 5, kruid 4: Infusie van verse rode basilicum
Kleur: lichtroze/groen
Smaak: kruidig, kruidnagel

Pot infusie van verse rode basilicum. De Herborist van Aalden

Foto 6, kruid 4: Infusie van rode basilicum (Ocimum basilicum)

Kop infusie van verse Citroenverbena. De Herborist van Aalden

Foto 7, kruid 5: Infusie van verse citroenverbena (Aloysia citrodora).
Kleur: lichtgroen
Smaak: aromatisch, bloemig, zoeti
Geur: citrus, rustgevend

Pot infusie van verse Duizendblad. De Herborist van Aalden

Foto 8, kruid 6: Infusie van verse duizendblad. (Achilla Millefolium). Gebruik: blad

Kop infusie van verse Duizendblad. De Herborist van Aalden

Foto 9, Kruid 6: Infusie van verse duizendblad
Kleur: geel/groen
Smaak: zacht, lichtbitter

Kop infusie van verse brandbeteltoppen en duizendblad (steel, bloem en blad). De Herborist van Aalden

Foto 10, kruid 7: Infusie van verse brandneteltoppen (Urtica) en duizendblad: bloemen, blad steel
Kleur: lichtgroen, na 10 min. dieper groen
Smaak: bitter achterin mond, zoetig

Kop infusie van verse rozemarijn. De Herborist van Aalden

Foto 11, kruid 8: Infusie van verse rozemarijn (Salvia rosmarinus. Voorheen: Rosmarinus officinalis)
Smaak: zeer aromatisch, verwarmend, bittere afdronk
Kleur: na half uur trekken, nog bijna transparant. Hout verwijderen (is bitter).

Pot infusie van gele fram bozenblad. De Herborist van Aalden

Foto 12, Kruid 9: Infusie van blad van de gele framboos (Rubus idaeus).
Smaak: kruidig en beetje aards. Deze thee is melig geworden.
Kleur; gelig, maar hier troebel door de melksappen in het blad. Waardoor niet lekker. 

Kop verse saliethee. De Herborist van Aalden

Foto 13, kruid 10: Infusie van verse salie (Salvia officinalis).
Kleur: lichtgroen
Geur: eerst cannabis, daarna aromatischer als rozemarijn.
Smaak: licht zoetig, kruidig. Na lang trekken: bitter

Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden