Mijn vierde  stagedag als leerling Herborist heb ik doorgebracht in de tuinen bij Kruidencentrum De Sprenk. Het is voorjaar, de tijd om te zaaien, stekken en de ‘bedden’ een beetje op te ruimen. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan de plantentoets die we moeten maken in het derde leerjaar.

Jaar: 1 (2023-2024)
Donderdag 14 maart 2024
Door: Kim Voets, leerling herborist
Duur van de stage: hele dag
Docent: Miranda van de Mortel
Locatie: Kruidencentrum De Sprenk, De Mortel

De Herborist van Aalden. De Magnolia

Magnolia (Beverboom)

DAGPROGRAMMA

A) De Berk
B) Uitleg plantentoets
C) De tuin in +extra’s
D) Bevindingen delen
E) Gezamenlijke thee
F) Daslook

Wat schenkt de natuur ons in het voorjaar?

BERKENSAP
Miranda liet ons zien hoe je op een verantwoorde manier, lees: zonder de berk uit te putten door te veel sap af te nemen, kunnen aftappen. Het is belangrijk niet direct in de stam te boren, maar een zijtak te gebruiken als aftappunt. Het aftappen vindt plaats in het vroege voorjaar, begin februari als de sapstroom goed op gang is. Berkensap is onder andere goed voor: ‘vernieuwing en verjonging’ er wordt beweerd dat ook cellulitis kan worden behandeld met behulp van berkensap. Het is echter maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt het sap wel invriezen.

De Herborist van Aalden. De Witte Berk, Betula utilis

Betula Utilis

De Herborist van Aalden. De Witte Berk, Betula utilis aftappen

Witte Berk, Betula utilis aftappen

De Herborist van Aalden. De Witte Berk, Betula utilis aftappen 2

Witte Berk, Betula utilis aftappen

MAGNOLIA

De Magnolia (Beverboom)
Alle magnoliasoorten zijn eetbaar. Echter, als deze net bij de reguliere kweker vandaan komt,  zit ie vol met gif. De bloem heeft een lichte gembersmaak. Hoe rozer de bloemen, hoe aromatischer ze zijn. In Azië gelooft men dat de magnolia de Chi (levensenergie) bevordert.

 

De Herborist van Aalden. Bloem van Magnolia

 DASLOOK

Aan het einde van de dag hebben we daslook uitgestoken. Daslook behoort tot de look-familie (ui, knoflook) en dat kan je goed ruiken en proeven. Vroeg in t voorjaar wil het smaakvolle kruid graag in de volle zon staan, maar in hoogzomer liever  in de schaduw en onder loofbomen. Van daslook kan je een heerlijke pesto of daslookzout van maken.

De Herborist van Aalden. Daslook

Daslook / Allium ursinum

De Herborist van Aalden. Daslook in mijn tuin

Daslook inmiddels bij mij in de tuin

MAAK JE EIGEN  DASLOOKZOUT

Om een heerlijk aromatisch daslookzout te maken, perfect voor twee potjes van ongeveer 220 ml ieder, heb je het volgende nodig:
– 200 gram verse daslook
– 300 gram grof zeezout
– De geraspte schil van één limoen
– Bakpapier
Start met het voorbereiden van de daslook door de steeltjes te verwijderen. Was vervolgens de bladeren zorgvuldig, droog ze goed af. Doe de gesneden daslook, samen met het zeezout en de limoenschil, in een keukenmachine of een vergelijkbaar apparaat  en maal het tot een fijn mengsel.
Verwarm dan je oven voor op een zachte 80 °C. Neem een bakplaat en bedek deze met een vel bakpapier. Verspreid het daslookzoutmengsel gelijkmatig over het papier. Droog het mengsel gedurende ongeveer 2 uur in de oven. Zorg ervoor dat je het zout goed laat afkoelen nadat je het uit de oven haalt.
Als je mengsel volledig is afgekoeld, kan je het in schone potjes doen. 

 

De Herborist van Aalden. Thee van Magnolia

Thee van de Magnoliabloem

3 voorjaarstheeën

We hebben 3 voorjaarstheeën bereid:  

1) Thee van Magnoliabloemen
2) Berkenblad met hibiscus (Rosella sabtariva) 
3) Brandnetelthee

 

 OOK STONDEN IN BLOEI:

De Herborist van Aalden. Speenkruid

Speenkruid

De Herborist van Aalden. Annemoon

Annemoon

DE HERBORISTENTUIN

Veel bedden waren door de enorme regenval onder water komen te staan. Veel kruiden komen hierdoor vermoedelijk niet op.  We hebben de hoger gelegen bedden opgeruimd. Hierin kwamen we onder andere tegen:
1) Bloedzuring (Rumex sanguineus), welke heerlijk fris smaakt in een salade.
2) Teunisbloem (Oenothera); de ‘babies’ met groene blaadjes en witte streepjes, werden beschermd door de gedroogde lange bloemstengels van vorig seizoen
3) Lievevrouwenbedstro (Gallium odoratum) je rook de cumarines al op een afstandje.
4) Bergamot (Monarda Didyma). Met het heerlijk geurend blad.

De Herborist van Aalden. Een ondergelopen Herboristentuin van de Sprenk

Kruidenbedden onder water

De Herborist van Aalden. Bloedzuring

1

De Herborist van Aalden. Teunisbloembabies

2

De Herborist van Aalden. Lievevrouwenbedsro

3

De Herborist van Aalden. Bergamot

4

Het samenstellen van een thee en het bespreken van een kruid

Tenslotte hebben we geoefend met het herkennen en bespreken van een kruid. Ook hebben we in groepjes een  thee samengesteld van kruiden die we uit de tuin haalden, en de smaak hiervan besproken. Mijn groepje maakte een rozemarijn-madeliefjesthee. De bitter- en looistoffen van rozemarijn zijn echter zo overheersend dat we niets anders meer proefden. Het bespreken van een kruid is ook onze einde eerstejaars-opdracht. We konden kiezen uit Engelwortel, Brandnetel of de Jeneverbes. Met mijn groepje besprak ik de Jeneverbes. Dit is ook het kruid waarmee ik mijn eerste jaar ga afsluiten. We zochten onder andere uit: wat de botanische naam is, wat de voorkeursstandplaats is, wat voor kleur bloemen de plant heeft, wat de werking van de inhoudsstoffen is, wat de toxicologie is en welke bijwerkingen de plant heeft. 

De Herborist van Aalden. vlnr jeneverbes, brandnetel, engelwortel

vlnr jeneverbes, brandnetel, engelwortel

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden