De Herborist van Aalden loopt in jaar 1 van haar opleiding tot herborist in totaal 10 dagen stage. Alle stagedagen vinden plaats bij Kruidencentrum De Sprenk in de mortel. Dit is een (kort) verslag van de vijfde stagedag. Aan het einde van jaar 1 houden alle studenten een presentatie over een kruid. Omdat er vier presentaties gehouden werden, zijn we niet de hele dag in de tuin geweest. Toch hebben we onder andere nog een paar ‘bedden’ opgeruimd en hebben we een ronde door de tuin gedaan. 

Jaar: 1 (2023-2024)
Donderdag 21 maart 2024
Door: Kim Voets, leerling herborist
Duur van de stage: hele dag
Docent: Miranda van de Mortel
Locatie: Kruidencentrum De Sprenk, De Mortel

De Herborist van Aalden. Studentenpresentatie

Presentatie De Grote Klis

DAGPROGRAMMA

A) 4 kruidenpresentaties door 1e jaars studenten
B) De tuin in

MIJN VIJFDE STAGEDAG BIJ DE SPRENK

Mijn vijfde stagedag was een mix van diverse activiteiten, samenvallend met vier heel interessante kruidenpresentaties; over ginseng, de zomereik, de mariasdistel en de grote klit, en de viering van de eerste lentedag. Ondanks de uitdagingen die het weer met zich meebracht – veel plekken in de tuin hadden lang onder water gestaan – hield niets ons tegen om er een productieve dag van te maken. 

Tussen de presentaties door doken we in groepjes doken we de tuin in, met de taak om planten zoals scharlei (een saliesoort die vaak wordt gebruikt om etherische olie van te maken), de zonnehoed, de zwarte toorts te controleren.

De vraag of sommige planten zich kunnen herstellen  worden na de wateroverlast hield ons bezig, maar voor een aantal kruiden was het nog te vroeg om er een duidelijk antwoord op te krijgen.

We hebben ‘onkruid’ zoals veldkers verwijderd, dode takken weggehaald en de planten opgeschoond, waardoor ze weer lucht en ruimte kregen om te groeien. Er was dusdanig veel echte kamille over dat we een plantje mee naar huis hebben genomen. Deze staat inmiddels in mijn eigen tuin.

Het was boeiend om tijdens dit proces ook weer meer te leren over de eigenschappen van de verschillende kruiden. De stage, maar bovenal de kruidenpresentatie van de eerstejaars studenten bij De Sprenk waren weer enorm leerzaam. Het heeft mijn kennis en de potentie van planten in te schatten weer verbeterd. Ook het sociale aspect van de stage was verrassend aangenaam; de fijne samenwerking in onze groep en de interactie met de gezellige kippen – die enthousiast smulden van alle planten die we ze gaven – maakten mijn vijfde stagedag bijzonder.

De Herborist van Aalden. Veldkers

Veldkers (aardamine), lekker in een salade

De Herborist van Aalden. Scharlei

Scharlei (salvia sclarea)

De Herborist van Aalden. Zwarte toorts

Zwarte toorts (verbascum nigrum) met iets andere rozetten dan scharlei

De Herborist van Aalden. Echte kamille, Matricaria chamomilla

Echte kamille, (matricaria chamomilla)

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden