‘In Harmonie met de Maan’ komt rechtstreeks uit de smidse van Johanna Paunggers levenservaringen en wijsheid. De kunst van goed kijken en echt ervaren, kreeg ze met de paplepel ingegoten door haar opa, die niet veel zei, maar des te meer liet zien. Toen ze hem een keer wat vroeg over een geneeskrachtig kruid, was zijn simpele advies: ‘Kijk zelf maar goed’. Dit boek gaat meer over in de pas lopen met de natuur en de oude wijsheden toepassen dan over keiharde wetenschap. Als de maankalender het dagelijks leven, inclusief het werk van een herborist, soepeler laat lopen en helpt om op een natuurlijke manier gezond te zijn en te blijven, moet dat toch genoeg zeggen over hoe nuttig het is.
Deze reflectie op ‘In Harmonie met de Maan’ voeg ik toe aan mijn portfolio van jaar 1 voor de ‘Over de Heg – opdrachten’ van mijn herboristenopleiding bij Kruidencentrum De Sprenk.

Jaar: 1 (2023-2024)
Door: Kim Voets, leerling herborist
Opdracht: Over de Heg, jaar 1:  Boekverslag in Harmonie met de Maan
Auteurs: Johanna Paungger en Thomas Poppe

OUDE WIJSHEDEN EN DE INVLOED VAN DE MAAN 

“In Harmonie met de Maan” is een boek dat een diepe duik neemt in de oude wijsheid en kennis over de invloeden van de maan op het leven op aarde. Geschreven door Johanna Paungger en Thomas Poppe, twee auteurs die zich hebben gewijd aan het herontdekken en delen van deze oude inzichten, biedt het boek praktische adviezen voor het synchroon lopen met de maanfasen om het dagelijkse leven te verbeteren.
Het boek presenteert de theorie dat de wisselende krachten van de maan effect hebben op biologische processen en het welzijn van levende wezens. De auteurs leggen uit hoe je kunt tuinieren, je gezondheid kunt bevorderen en zelfs beter kunt plannen met inachtneming van de maanstanden. Door deze kennis kunnen lezers volgens Paungger en Poppe hun activiteiten optimaliseren, bijvoorbeeld door op bepaalde dagen te zaaien voor een betere oogst, of door hun voedingspatroon en dieet aan te passen met de maancyclus voor een betere gezondheid.

BOEKVERSLAG

Titel: “In Harmonie met de Maan”
Auteurs: Johanna Paungger en Thomas Poppe
Kernthema’s: Natuurlijke cycli, maanfasen, traditionele wijsheid, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling
Samenvatting: “In Harmonie met de Maan” draait om het idee dat een leven geleid volgens de maanfasen kan leiden tot een gezonder en meer vervuld leven. Het boek bespreekt hoe maanfasen invloed kunnen hebben op landbouw, gezondheid en dagelijkse keuzes. De auteurs bieden een handleiding om deze kennis toe te passen in praktische aspecten van het leven.

REFLECTIE

Het concept dat de maan een significante impact heeft op verschillende aspecten van ons leven is intrigerend en houdt verband met vele traditionele culturen die de natuurlijke cycli diepgaand respecteerden. Het boek herinnert ons aan de verbondenheid met de natuur en nodigt ons uit om meer in sync te leven met onze omgeving, iets wat in de moderne hectiek vaak verloren gaat.
Toch kan men kritisch zijn over hoe de wetenschappelijke gemeenschap naar deze theorieën kijkt. Er is een gebrek aan wetenschappelijk bewijs voor veel van de beweringen in het boek, wat het voor sommige lezers moeilijk maakt om de praktische tips zonder enige scepsis te accepteren. Desalniettemin biedt het de mogelijkheid om een open geest te behouden en te experimenteren met de aangereikte methoden, en misschien zelfs persoonlijke voordelen te ontdekken ongeacht de wetenschappelijke standpunten.

“In Harmonie met de Maan” dient niet alleen als een gids voor maanbewust leven maar ook als een uitnodiging om de rijkdom van traditionele kennis te heroverwegen en te onderzoeken hoe deze onze huidige levensstijl kan verrijken en in balans brengen. Het is een fascinerende verkenning van hoe de oude verstandhouding met natuurlijke ritmes een brug kan slaan naar het heden, ons welzijn kan bevorderen, en een meer afgestemd en bewust leven kan ondersteunen.
Cover van het boek In Harmonie met de Maan. De Herborist van Aalden

TENSLOTTE: WHAT’S IN IT VOOR EEN HERBORIST?

Het boek “In Harmonie met de Maan” biedt een (aspirant Meester) Herborist inzichten die waardevol kunnen zijn voor verschillende aspecten van hun praktijk:

1. Timing

Het boek leert het belang van timing bij het oogsten van kruiden. De maanfasen kunnen, volgens de overtuigingen die in het boek worden beschreven, invloed hebben op de energie en werking van planten, waardoor kennis van de juiste timing voor het oogsten de effectiviteit van kruiden kan verhogen.

2. Intuïtie en observatie

Door met de maancyclus te werken kan de herborist worden aangemoedigd om intuïtie en nauwkeurige observatie te gebruiken, een vaardigheid die essentieel is voor het begrijpen van planten en kruiden en hun groeipatronen.

3. Traditionele kennis

Het boek reikt traditionele kennis aan, iets wat kan bijdragen aan een dieper begrip van de relatie tussen natuurlijke cycli en herborisme, wat de kruidenpraktijk kan verrijken.

4. Holistische benadering

Door zich te verdiepen in de filosofieën die in het boek worden gepresenteerd, kan een herborist een meer holistische benadering van gezondheid en welzijn ontwikkelen, waarbij niet alleen naar de individuele eigenschappen van een kruid wordt gekeken, maar ook naar de omgeving en timing van gebruik.

5. Plantenverzorging

Er staan suggesties in voor verzorging en teelt van planten volgens maanfasen, iets wat een eigen kweek van kruiden kan optimaliseren.

6. Persoonlijke groei

Een herborist kan ook leren van de levensstijladviezen en de nadruk op persoonlijke groei en harmonie met de natuurlijke wereld, wat van invloed kan zijn op de manier waarop zij hun eigen levens en praktijk vormgeven.

Vind je dit interessant? Ontdek meer

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief. Ik inspireer je graag!

© 2024 Kim Voets | De Herborist van Aalden | Alle rechten voorbehouden
Shares
Share This